Podvodni svijet ima čudan učinak na stvari, od ljudskih mjehura do valnih duljina svjetlosti.

Jeste li znali kako svi imaju potrebu mokriti čim uđu u vodu? Zaista se ne šalimo kad kažemo kako je podvodni svijet neobičan. Naučili smo mnogo o tome kako voda utječe na nekoliko znanstvenih načela – donosimo neke od najistaknutijih.

Čut ćete prije nego što vidite. Dok je svjetlost uglavnom prigušena pod vodom, zvuk zapravo putuje oko pet puta brže u oceanu nego u zraku. Sada, koliko daleko putuje zvuk ovisi o nizu čimbenika, uključujući vremenske uvjete, morske struje, dubinu vode… No, zbog brzine kojom putuje zvuk, također je teže odrediti odakle dolazi.

Stvari izgledaju malo drugačije. Voda je gotovo 800 puta gušća od zraka i apsorbira svjetlost na način na koji zrak jednostavno ne. Zbog toga stvari izgledaju manje žive, što dublje idete – samo upozorenje, vaše prve podvodne fotografije vjerojatno će ispasti malo plave. Različite valne duljine ambijentalne svjetlosti apsorbiraju se i u osnovi nestaju. Dok zaranjate, prvo nestaje crveno, a zatim narančasto i žuto. U trenutku kada dođete do 30 metara dubine plava je glavna boja koja se reflektira.

Ronjenje Vas može (otprilike) napiti. Ako čujete kako ronioci razgovaraju o narkoticima u ronjenju, vjerojatno se referiraju na dušikovu narkozu. Ili to ili ih je netko izdao policiji! Prvi slučaj je fenomen koji se javlja kada dišete komprimirani zrak pod velikim pritiskom. Dok zaranjate, učinci narkoze obično se osjećaju na dubini od oko 30 metara – povećava se parcijalni tlak dušika uzrokujući da se otopi više dušika u krvi. Učinak: izmijenjeno mentalno stanje koje drugačije utječe na sve, ali se najčešće uspoređuje s pijanstvom, stoga se češće koristi njegovim nadimkom “martini efekt” ili “dubinsko pijanstvo”.

Stvarno je teško zadržati. Niste sami – svatko osjeća potrebu da mokri češće pod vodom. Riječ je o znanosti. Kada uronite u vodu, krvne žile u vašim ekstremitetima postaju uže. Kada se to dogodi, krv teče od nogu i ruku do vaše jezgre (trupa). Vaše tijelo osjeća ovo povećanje i govori vašim bubrezima da je vrijeme da se riješi te dodatne tekućine. Da ne spominjemo činjenicu da će vaše tijelo prirodno proizvesti urin kao odgovor na osjećaj hladnoće.

+ posts