Diktatorov avion postaje ronilačka atrakcija

209
ilustracija

Zrakoplov koji je nekada koristio pokojni bugarski komunistički diktator, Todor Živkov, potopljen je u vodama Crmoga mora, s planom da postane buduća ronilačka atrakcija.

Događaj potapanja popratila je većina bugarskih medija, a zrakoplov tipa Tupoljev 154 sada se nalazi na 20 metara dubine u blizini resorta Sv. Konstantin, smještenog nekoliko kilometara od najvećeg grada na Crnom moru, Varne. S vremenom, zrakoplov dužine 48 metara i visine 11 metara trebao bi postati umjetni greben i utočište za brojne morske vrste, što bi trebalo privući veliki broj turista. Dodatna okolnost je i to što se avion nalazi na dubini dostupnoj i roniocima s Open Water certifikatom.
Inače, još u rujnu 2009. godine, posebnom platformom 40-tonski Tupoljev prebačen je prema jezeru Varna, a kasnije teglenicom u obližnje brodogradilište. Tamo je trup letjelice potpuno očišćen od svih elektroničkih sistema te su uklonjeni svi kablovi. Također, izvađeni su i motor te interijer, kako se ne bi zagadio okoliš. Uron na zrakoplov biti će besplatan, a kako bi se dodatno zaštitili ronioci, u krugu 500 metara od olupine bit će zabranjena vožnja svim plovilima. Inače, taj avion napravljen je 1971. godine, a Živkov ga je koristio sve do svoga svrgavanja 1989. godine (bugarski diktator preminuo je 1998.).

+ posts