Scott Cassell uspio preroniti 30 milja za samo 12 sati

121
californiadiver.com

 

Podvodni avanturist i istraživač Scott Cassell uspio je preroniti 30 milja za samo 12 sati i doći s otoka Catalina do Los Angelesa, odnosno luke San Pedro.

Scottovo putovanje snimila je organizacija Global Reef i to u 3D tehnici, a cilj je podizanje svijesti o situaciji u kojoj se nalaze mora i oceani. Jedan od ciljeva misije bio je procijeniti koliko se još morskih pasa nalazi uz kalifornijsku obalu. U interviewu za peti broj ScubaLifea iznio je procjenu da ih je preko 90 posto istrijebljeno uz obalu Kalifornije, ali tijekom zarona nije vidio niti jednog jedinog, iako je na sebi nosio akustičke mamce i prošao kroz dva “hranilišta” tih morskih predatora.

“Tijekom urona vidio sam tek tri velika bucnja, četiri morska lava, šest delfina i ogromno jato sardina. Ali nisam vidio niti jednog morskog psa i ta mi činjenica slama srce. To što ih nema je ogromna tragedija.” Nakon izrona Cassell je napomenuo kako je tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošog stoljeća često na istom području pri svakom uronu (ronio je po pet sati, dakle znatno duže od uobičajenog nap. aut.) redovito vidio trideset, šezdeset, ili čak stotinu morskih pasa. No, zbog industrijskog izlova morskih pasa koje love zbog peraja, godišnje strada nevjerojatnih 100 milijuna životinja. Već i prema konzervativnim procjenama, ribari ih ubiju oko 200.000 dnevno!

Problem je da nestajanjem tog predatora dolazi do eksplozije populacije Humboldtove lignje, koja pustoši sve oko sebe. Naraste veća od čovjeka, vrlo je agresivna i jede sve što vidi, uključujući ozljeđene pripadnike vlastite vrste.

“Nažalost, ja i svi mi pripadamo generaciji koja je vidjela kako je ocean počeo umirati. Ovo je stvarnost! Ne shvaćati to i ne činiti ništa u ovo vrijeme zaista nije u redu! Moramo dobro razmisliti o ovom što radimo i ponašati se kao odgovorna civilizacija. Za sada smo istražili pola posto oceana, znači da nam ostaje istražiti još više od 99 posto. To je s jedne strane ohrabrujuće, a s druge zastrašujuće. Jedino što je sigurno je da sustav života u oceanu propada. Mi ne razumijemo kako taj sistem funkcionira pa ga stoga ne znamo niti popraviti”, zaključio je svoje izlaganje iscrpljeni Scott Cassell.

Inače uronom od 30 milja nije uspio ispuniti nominalni cilj urona u jednom komadu, jer je Cassellu u jednom trenutku zakazala oprema pa je nakratko izronio. Ipak, ispunio je obećanje i preronio cijelu udaljenost, a zbog povoljne struje uspio je izvršiti zadatak u 12 sati, mada je bio spreman roniti i do 20 sati. U akciji su mu pomogli mnogi volonteri, pa ga je pratilo 34-ero ljudi u pet brodova.

Veliki intervju sa Scottom Casselom pročitajte u petom broju ScubaLife magazina, koji u utorak dolazi na sve kioske, V.B.Z. knjižare, ronilačke klubove i centre. U njemu govori o ozljedama koje je zadobio ronivši s morskim psima i velikim lignjama, o organizaciji Sea Volwes koju je pokrenuo kako bi pravdi priveo krivolovce te motivaciji da već desetljećima istražuje ocean roneći s rebreatherom, na zrak ili u podmornici.

http://www.youtube.com/watch?v=tknO9mCvv2o&

 

 

+ posts