Podvodno blago Bermudima bi moglo donijeti milijarde dolara

134

Milijarde dolara vrijedno blago koje leži ispod oceana moglo bi u godinama koje dolaze financirati ekonomiju Bermuda, izjavio je David Saul, bivši premijer ove otočne države.

Njegova izjava došla je nakon što je kompanija Odyssey Marine, čiji je suosnivač, ispred obale Irske prije tjedan dana pronašla olupinu SS Gairsoppa iz Drugog svjetskog rata, koja je u svojoj unutrašnjosti krila 200 tona srebra. Saul sada tvrdi da duboko podmorje Bermuda sadrži slična blaga.

Vjeruje da se tamo na nekoliko tisuća metara dubine nalaze brojne olupine koje je sada moguće istražiti modernom tehnologijom kojom je lociran SS Gairsoppa. Saul, međutim ide i dalje od toga i tvrdi da su olupine pune zlata ili srebra samo djelić bogatstva koje kriju bermudske teritorijalne vode. „Buduće bogatstvo i prosperitet Bermuda krije se ispod mora, ali ono se ne krije u potopljenim španjolskim galijama koji su samo mala mrlja u skrivenom blagu, nego u nalazištima plemenitih metala u podmorju“. Dodao je da se u 1.500 kvadratnih kilometara bermudske gospodarske zone nalazi ogromni potencijal u vidu bogatih nalazišta bakra, cinka, zlata i mangana.

„Ako moja kompanija bude u mogućnosti pronaći samo djelić onoga što vjerujem da se nalazi na dnu, to bi mogao postati naš treći gospodarski stup“, uvjeren je Saul davši primjer Vanuatua i Papue Nove Gvineje koji su već započeli velike istraživačke radove u potrazi za plemenitim mineralima i metalima. Njegova kompanija koristi sofisticiranu opremu uključujući magnetometre i sonare s bočnim motrenjem koji omogućuju potragu za olupinama i do sedam tisuća metara. Bermudska tvrtka Ocean Projects 2007. godine potpisala je ugovor s vladom o istraživanju podmorja unutar 200 milja gospodarske zone, ali još uvijek nije poznato kakvi su rezultati.

Saul je podsjetio da se Bermudima već jednom isplatilo istraživati dubine oceana kada je 60-ih godina njegov prijatelj i pionir potrage za olupinama Teddy Tucker radio za bermudsku vladu u vađenju neobojenih metala kao što je bronca s propelera novijih olupina, a pronalaske starijih olupina smatralo se tada smećem. „Taj je posao Bermudima donosio više deviza nego bilo koja djelatnost, uključujući turizam“, zaključio je Saul.

 

 

 

+ posts