Obilježena desetogodišnjica najveće nesreće rekreativnog ronjenja

122

U ponedjeljak je na Belizeu obilježena deseta godišnjica najveće nesreće rekreativnog ronjenja u kojoj je živote izgubilo 20 ljudi, od čega 17 rekreativnih ronilaca iz Richmonda u američkoj saveznoj državi Virginia.

Mary Lou Hayden je zakoračivši u more pročitala imena 17 svojih prijatelja koji su stradali. Ona je osmi listopada 2001. godine bila s njima na brodu kada je uragan Iris udario u Belize. Val visok četiri metra poklopio je brod vezan za mol i prevrnuo ga, a ronioci smješteni u salonu broda bez spasilačkih prsluka nisu imali šanse. „Ovo zovemo slavljem njihovih života, a ne memorijalnom službom“, izjavio je 67-godišnji Dave DeBarger koji je također izbjegao smrt toga dana. Šest od devet članova posade je također preživjelo, uključujući i kapetana. Ronilački klub svoju je novu platformu za trening posvetio poginulim roniocima. Članovi obitelji poginulih niti danas se ne osjećaju ugodno na brodovima, dok su i Hayden i DeBerger nastavili roniti.

„Nesreća se nije dogodila tijekom ronjenja, nego tijekom veza broda na molu“, kazao je DeBerger. Istražitelji su kasnije utvrdili da je kapetan zakasnio s reakcijom i nije iskrcao putnike na vrijeme. DeBerger je objasnio da su očekivali samo malo jaču oluju, ali je na njihovu nesreću uragan promijenio smijer i udario na obalu brzinom od 190 kilometara na sat. Njegova je sreća bila što je bio na donjim palubama u trenutku kada je val prevrnuo brod. Godinu nakon nesreće postignuta je nagodba od četiri milijuna dolara koji su podijeljeni među članovima obitelji stradalih, od čega su najviše dobila djeca koja su u nesreći izgubila oba roditelja. DeBergera ljuti što se tvrtka Peter Hughes Diving, koja je upravljala brodom, uspjela izvući nekažnjeno te i dalje radi. „Ali neću im dopustiti da mi unište život“, kazao je DeBerger.

 

 

+ posts