Marshalovi otoci potpuno zaštitili morske pse

158

Pacifička državica Marshalovi otoci novi je dom najvećega svjetskog utočišta za morske pse. Naime, tamošnji parlament, imena Nitijela, jednoglasno je odobrio zakon kojim se okončava komercijalni lov na sve vrste morskih pasa na području od 1.990.530 četvornih kilometara koliko obuhvaćaju vode ove države.

Radi ilustracije, recimo da se radi o površini koja za četiri puta nadmašuje površinu američke savezne države Kalifornije. “Pozdravljamo republiku Marshalove otoke zbog toga što su uveli najsnažniji zakonski okvir zaštite morskih pasa koji smo ikada vidjeli. Drago nam je vidjeti da i svjetski lideri prepoznaju važnost postojanja zdrave populacije morskih pasa u našim oceanima”, poručio je direktor u grupaciji Pew Environment, organizaciji koja se bavi očuvanjem okoliša, a posebice oceana.

Među ključne odrednice nova zakona spadaju:

-kompletna zabrana komercijalnog lova na morske pse, kao i prodaja bilo koje vrste morskog psa ili dijelova morskoga psa. Također, svaka brodica koja slučajno uhvati morskoga psa, obavezno ga mora vratiti u morske vode.

-velike novčane kazne, između 25 i 200 tisuća američkih dolara, za svakoga koga se ulovi u lovu na morske pse ili u posjedu peraje morskoga psa. Osim tih kazni, prekršitelji će se dodatno kazniti i s kaznom koja je u visini vrijednosti proizvoda nađenih kod njih.

-nadzor koji će se provoditi na način da su svi ribarski brodovi dužni pristati u jednu od luka u toj državi gdje će se obaviti pregledi.

Cijela inicijativa oko ovoga zakona započela je u ožujku ove godine kada su nadležne vlasti Marshalovih otoka proglasile moratorij na trgovinu morskim psima. U lipnju je, pak, predsjednik države Jurelang Zedkaia svojim potpisom Marshalove otoke pridružio inicijativi stvaranja regionalnog utočišta za morske pse na čitavoj Mikroneziji. U srpnju je donesen zakon kojim se poziva lokalne vlasti sva 24 naseljena otoka Marshala da omoguće korake kojim će se zabraniti prodaja i trgovanje morskim psima i perajama morskih pasa. “Naša nacija možda jest malena, ali naše vode sada su najveće mjesto gdje su morski psi zaštićeni. Nadamo se da će nam se i druge vođe Mikronezijskih država pridružiti kako bi ostvarili kolektivno obećanje o stvaranju regionalnog utočišta”, kazao je Tony deBrum, jedan od zastupnika u parlamentu.

 

+ posts