Tehnikalci se okupili na Lastovu

297
foto: Miro Polenšek

Sredinom listopada, kada se zatvara većina ronilačkih centara na Jadranu, “tehnikalci” se odreda sjate na najatraktivnije lokacije jadranskog podmorja. Naime, organizacija za edukaciju u ronjenju PSS – Adria (Profesional Scuba School) produžuje ronilačku sezonu i organizira Ekspediciju tehničkog ronjenja, a ovog puta odlučili su se zaroniti u prekrasnom podmorju oko Lastova.

Logično, za “domaćinstvo” su odabrali ronilački centar koji ima iskustva na tom području. Odluka je pala na novi PSS-ov Instruktor Trening Centar – Ronilački raj.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj ekspediciji ronilo se do 90 metara dubine na nekim od najljepših lokacija Jadrana. Uz Lastovo, Sušac, Bijelac i Strugu, prvi su put ronili na na nedavno otkrivenom ratnom brodu potopljenom 1943. godine u blizini bivše vojne luke Ubli na 54 metra dubine. Sva ronjenja odrađena su s Trimixom, u dvije grupe, na otvoreni krug i rebreatherima. Asocijacija PSS tri do četiri puta godišnje organizira ekspedicije ovakvog tipa za dodatnu edukaciju, usavršavanje i druženje tehničkih ronilaca, koji na Jadranu za ovakve zarone nemaju puno mogućnosti tijekom ljetnih mjeseci.

Ekspedicije se u pravilu organiziraju na najatraktivnijim lokacijama Mediterana, bilo da se radi o olupinama, podvodnim spiljama ili pučinskim otocima. Kako nam kažu instruktori iz domaćina ronjenja, RC Ronilački raj, za okupljanje takve ekipe najvažnije je zadovoljiti stroge uvjete i standarde koji su potrebni za organizaciju ovakve ekspedicije. “Nisu dovoljne samo vrhunske ronilačke lokacije, nadaleko poznati zidovi dubine od preko 90 metara, bogatstvo flore i faune, olupine u rasponu od antičkih do onih iz drugog svjetskog rata. Važan je i kvalitetan servis u ronilačkom centru, brz brod kojim možemo doći na sve lokacije za najviše 40 minuta, ali i  dobar smještaj, koji je organiziran u hotelu Solitudo”, kažu nam iz Ronilačkog raja.

Cijela ekspedicija koristila je najsuvremeniju opremu za punjenje mješavina koja je dostupna na tržištu, a ovom prilikom “tehnikalci” su testirali najnoviju booster pumpu C2  za pretakanje kisika, koji proizvodi tvrtka MPS. “S ove ekspedicije odlazimo puni lijepih dojmova i uspomena s čvrstim dogovorom o ponovnom susretu na istome mjestu u jesen 2012.”, kaže nam Boris Dmitrović, voditelj “Ronilačkog raja”.

+ posts