Otkrili podvodni grob legendarnog švedskog kapetana Uggle

120

U mutnim vodama Baltičkog mora pronađeni su ostatci za koje se vjeruje da se radi o legendarnom ratnom brodu iz 17. stoljeća, čiji je kapetan, umjesto da se preda neprijatelju, potonuo zajedno s njim u bitci.

Naime, podvodni istraživački tim Deep Sea Productions, objavio je kako je 25-metarska drvena olupina nađena u vodama otoka Olanda, najvjerojatnije švedski brod Svardet, koji je potopljen nakon poraza od dansko-nizozemske flote 1676. godine. Član istraživačke ekipe Malcolm Dixelius izjavio je kako su uzorci skinuti s olupine potvrdili da drvo datira iz 17. stoljeća te je dodao i kako olupini nedostaje krma, što se poklapa s povijesnim izvješćima kako je Svardet potonuo nakon eksplozije koja mu je razorila krmu. Profesor podvodne arheologije Johan Ronnby također je uvjeren kako se radi o Svardetu. „Ta posljednja otkrivena olupina vjerojatno je Svardet. To je inače četvrta olupina gigantskih bojnih brodova iz 16. i 17. stoljeća koje su pronađene u Baltičkom moru“, kazao je Ronnby. Ranije ove godine ista ekipa pronašla je i ratni brod Mars iz 16. stoljeća, a 1981. godine nađen je i brod Kronan, s kojeg je izvučeno više od 30.000 predmeta. Posljednji od četiri velika broda je Vasa iz 17. stoljeća, koji je izvučen iz mora i od 1961. godine može se vidjeti u muzeju u štokholmskoj luci.

Inače, Svardet i Kronan izgubljeni su u istoj bitci koja je opisana kao najveća pomorska borba u povijesti Baltika. Prema povijesničarima, Svardet je potopljena nakon petosatne borbe s jednim nizozemskim brodom, a njegov zapovjednik, admiral Claes Uggla, odbio je napustiti brod te je potonuo zajedno s njim. Istraživačka ekipa tragala je za njim više od deset godina, a pronašli su ga u moru između otoka Gotland i Oland na dubini od gotovo 100 metara, okruženog velikim brojem topova.

+ posts