Pet top lokacija koje morate obići na Karibima

288

 

I dok većina ljudi Karibe vidi kao mjesto gdje se ne radi ništa osim sunča s koktelom u ruci, ima puno više toga što taj dio svijeta može pružiti, barem za ronioce.

Za početak, vrijeme je vrlo ugodno tijekom manje-više čitave godine. Obzirom i na kristalno čisto more, jasno je da se Karibi mogu smatrati jednim od najboljih mjesta na svijetu za ronjenje. Stoga vam ScubaLife donosi pet najboljih mjesta za ronjenje na tom području. O.K., znamo da nije najbliže nama i da nije jeftino doći tamo, ali garantiramo da ćete na tim mjestima doživjeti avanturu života.

Aruba – ako vas više od morskoga života zanima ronjenje na olupinama, onda stavite Arubu na vrh svoje liste. Na mnogim ljestvicama Aruba je među vodećim destinacijama, kako za iskusne ronioce tako i za početnika. Jedan od najupečatljivijih wreckova u vodama Arube je 130-metarski njemački teretnjak Antilla, a lokacija na kojoj se nalazi ima slabe struje tako da je brod dostupan roniocima različitih razina znanja.

Belize – za potpuno ronilačko iskustvo uputite se u vode kraj obala Belizea, koji doduše nije otok, ali svejedno ima neke od najboljih ronilačkih lokacija svijeta. Tamošnji Veliki greben jedan je od najimpresivnijih prizora pa preporučujemo da ga posjetite. Fotografije i reportažu s Belizea možete pročitati u drugom broju ScubaLife magazina.

Turks i Caicos – često je zanemarivana destinacija od strane ronilaca pa stoga ima dosta neistraženih lokacija. Nudi dobar „omjer“ raznoga morskoga života i wreckova. Ima i mnogo dubokih brazdi, ali ta mjesta preporučujemo samo iskusnim roniocima.

Kajmansko otočje – na listi je prvenstveno zbog činjenice da nudi razne mogućnosti za ronioce svih razina znanja. Ima tonu ronilačkih operatera, a kod mnogih od njih može se lako doći i do ronilačkih certifikata. Ipak, na ovome otočju možda će se najbolje osjećati početnici koji tek kreću u svijet ronjenja i želi iz prve ruke promatrati morski život Kariba.

Grenada – također jedna od zanemarivanih lokacija, no za ronilačke entuzijaste ovo je još jedna od destinacija koje treba posjetiti ukoliko volite olupine. Uostalom ne zovu ga uzalud „Otok olupina“, a među najzanimljivima je zasigurno tzv. „Titanic Kariba“, odnosno 200-metarski talijanski putnički brod Bianca C, koji je potonuo 1961. godine. No, treba biti oprezan jer je većina olupina na podučjima gdje su vrlo jake struje pa je posjet preporučljiv samo iskusnima roniocima.

 

+ posts