Lovci na blago počinju ekspediciju na HMS Victory

171

Jedna od najpoznatijih europskih olupina, britanski brod HMS Victory, uskoro će biti predmet ekspedicije.

Radi se inače o jednom od najpoznatijih i najmoćnijih brodova 18. stoljeća i ponosu britanske mornarice koji je nestao, zajedno sa svih 1150 članova posade, u listopadu 1744. u snažnoj oluji. Ništa se o njegovoj lokaciji potonuća nije znalo sve do 2008. godine kada je olupinu u Britanskom kanalu locirala američka kompanija Odyssey Marine Exploration, i to dobrih 80-ak kilometara daleko od mjesta za kojeg se nagađalo da se nalazi potonuli Victory. Sada će ta američka tvrtka krenuti u posao izvlačenja artefakata s olupine, a primarni cilj su veliki brončani topovi, a špekulira se i o čak četiri tone zlatnih i srebrnih kovanica koje bi mogle vrijediti i preko 600 milijuna funti.
Odyssey Marine ekspediciju će, dogovoreno je nakon konzultacija s britanskim ministarstvom obrane, vršiti u suradnji s neprofitnom organizacijom Maritime Heritage Foundation. Amerikancima će naravno pripasti dio zarade koja se eventualno ostvari na artefaktima. “Čast nam je što ćemo raditi s Maritime Heritageom na projektu Victory, koji je vrlo važan dio britanske pomorske povijesti. Od pronalaska olupine promatrali smo tu lokaciju i sa žaljenjem konstatirali kako smo zamijetili znatne promjene uključujući oštećenja na topovima ili čak i krađu istih. To pokazuje da bi bilo vrlo nepraktično pokušati sačuvati olupinu u današnjem stanju”; kazao je čelni čovjek Odysseya Greg Stemm.
Predsjednik Maritime Heritagea, Robert Balchin kazao je kako su zabrinuti zbog prirodne erozije, oštećenja od ribarenja te ilegalnog izvlačenja s olupine. “Odyssey Marine već je dokazao svoju stručnost i drago nam je što ćemo s njima raditi na zaštiti pomorske tradicije”, kazao je Balchin.

Ekskluzivni intervju s čelnim čovjekom Odyssey Marine Explorationa, Gregom Stemmom, možete pročitati u drugom broju SCUBAlife magazina.

+ posts