Pridružite se Vodomaru u eko akciji koju organiziraju na Mrežnici

157

Klub podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese organizira šesnaestu godišnju akciju čišćenja korita rijeke Mrežnice koja bi trebala početi  16. lipnja.

Okupljanje i upisivanje ronilaca će se održati ispred klupskih prostorija u parku Franje Tuđmana 2, nakon čega će se sudionici uputiti na centralno mjesto održavanja akcije. Ove godine dogodit će se organizacijski pomak obzirom da centralno mjesto održavanja više neće biti gradsko kupalište, već Bosiljevčav slap koji se nalazi dva kilometra uzvodnije s desne strane toke rijeke. Za čišćenje je odabrano žarišno mjesto s povećanim obimom turističkih posjeta koje bi sukladno tome moglo biti više onečišćeno krupnim komunalnim otpadom.

Naime, rijeka Mrežnica, kao kraška rijeka vijuga 64 kilometra od izvora do ušća koje se nalazi u predgrađu Karlovca, na mjestu gdje se spaja s rijekom Koranom. Na Mrežnici postoji 93 sedrena slapa od kojih najveći prelazi 10 metara visine. Njezin je vodotok veoma pitom, a samim time i pogodan za ronjenje. Stručni instruktori su do sada na Mrežnici odškolovali više od 100 ronilaca koji su u posljednjih petnaestak godine prošli kroz KPA Vodomar.

Trećina od ukupnog broja tih školovanih ronilaca za zadaću je uzela očuvanje Mrežnice. U klubu djeluju mnoge sekcije, a jedna od njih je i rafting sekcija koja djeluje u jedinstvenom projektu eko patrole. Sama patrola podrazumijeva patroliranje tokom rijeke te utvrđivanje činjeničnog stanja ispod, iznad i na površine vode. Ove godine projekt podrazumijeva zaranjanje pod što veći broj slapova od ušća prema izvoru. Sastavni dio projekta je eko akcija u kojoj će se utvrditi činjenično stanje tog dijela toka, kao i pokušaj detekcije signalnih rakova koji su se u posljednje vrijeme nametnuli kao veliki problem vodotoka karlovačkih rijeka.

 

+ posts