Ronjenje s morskim psima oživjelo turizam Fidžija

133

Studija australskog Instituta za znanost o morima i Sveučilišta Zapadne Australije pokazala je da turistička industrija ronjenja s morskim psima bilježi veliki rast na Fidžiju te je tamošnjem gospodarstvu 2010. godine donijela 42.2 milijuna svježih dolara.

Ta je otočna država samo jedna od 29 u svijetu koja komercijalno iskorištava ronjenje s morskim psima. U studiji se navodi da na Fidži, koji od turizma ukupno zaradi 558 milijuna dolara godišnje, svaki deseti turist dolazi kako bi ronio. Strast za ronjenjem s morskim psima započela je tek prije nekoliko godina, a pojedina turistička središta hvale se da je u šest godina broj ronilaca koji žele roniti s morskim psima narastao više od 300 posto.

“Naše je istraživanje pokazalo da su morski psi jedni od najvažnijih morskih bića koje turisti žele vidjeti dok rone s bocama. Osim toga, ove životinje su indikatori zdravog koraljnog ekosustava”, izjavio je Mark Meekan, jedan od autora studije. Istraživanje je također pokazalo da ova mlada, ali potentna industrija, lokalnoj zajednici na Fidžiju donosi dodatnih četiri milijuna dolara preko plaća i lokalnih pristojbi.

Vode oko Fidžija dom su oko 75 vrsta morskih pasa. Oko 66 posto svih svjetskih vrsta morskih pasa nalazi se na listi ugroženih vrsta, a glavna im je prijetnja prekomjerni izlov. To u brojkama znači da ih se diljem svijeta ubije više od 73 milijuna primjeraka godišnje, ponajviše zbog peraja koje se u Aziji koriste za spravljanje juhe kao tamošnjeg specijaliteta. Iako Fidži ima stroge zakone o zaštiti okoliša, morski psi još uvijek ne uživaju posebno zaštitu. Sve su glasniji oni koji se zalažu za uvođenje posebnih mjera njihove zaštite upravo zbog sve veće financijske koristi koju donose Fidžiju. Pojedina turistička središta Fidžija hvale se da je u šest godina broj ronilaca koji žele roniti s morskim psima narastao više od 300 posto!

 

+ posts