Ronioci najkraću noć u godini obilježili noćnim uronom u Mrežnici

116

 

Članovi Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese još jednom su se pobrinuli ostaviti upečatljivi trag svoga djelovanja.

Naime, ljetni solsticiji poznat je kao početak ljeta. Tada je najduži dan, a najkraću noć u godini pripadnici kluba odlučili su to obilježiti jednim nesvakidašnjim pothvatom, noćnim ronjenjem. Jedna je to od najatraktivnijih ronilačkih, veoma opasnih i složenih specijalnosti. Potrebno je kombinirati sve ronilačke aspekte kao što su iznimna sposobnost održavanja polovnosti, odlično poznavanje podvodne navigacije, ronjenje u strogim buddy teamovima te iznimno baratanje podvodnom rasvjetom. Za noćno ronjenje razvijen je čitav niz zasebnih podvodnih znakova kojima ronioci međusobno komuniciraju upotrebljavajući lampu i svjetlosne signale. Ovakav vid ronjenja nikada do sada nije organiziran niti proveden na toku rijeke Mrežnice. Dugoreški ronioci još jednom su uspjeli začuditi širu ne ronilačku populaciju koja se u tome trenu našla pa prostoru gradskog kupališta u vrijeme odrađivanja ovog ronjenja.

Kompletan uron koordiniran je od stane klupskog instruktora koji je ovim prezentirao tu iznimnu ronilačku specijalnost koja je implementirana u obuku ronilaca koji trenutno pohađaju tečaj naprednijih otvorenih voda poznatiji kao „Advanced open water diver“. Sam uron započeo je nešto poslije 22 sata, a čekalo se kompletan zalazak sunca te potpuna noć. Napravljen je detaljan brifing i profil ronjenja te su ronioci raspoređeni u buddy sisteme kako bi što jednostavnije ronili.

Inače, dobro im poznati podvodni ambijent gradskog kupališta za vrijeme noćnog ronjenja dobio je jednu zanimljivu i mističnu notu. Fascinantna je činjenica da neke ribe zaista spavaju te dok dnevne ribe odlaze na spavanje noćni predatori izlaze iz svojih skrovišta. Svima im je zajednička zainteresiranost za lampu koja svijetli usred mraka, stoga nerijetko ribe dođu na dohvat ruke. Dnom su dominirali riječni rakovi te i nakon ovog  ronjenja sa olakšanjem možemo ustvrditi da se tokom rijeke Mrežnice još nije rasprostranio invazivni signalni rak koji je od 2008. godine postao velika prijetnja vodotoka Karlovačke županije.

 

 

+ posts