Znanstvenici ispod Sjevernog mora pronašli dokaze o postojanju europske Atlantide

133

Ronioci naftne kompanije i znanstvenici sa sveučilišta St. Andrews otkrili su pred britanskim vodama dokaze o postojanju civilizacije koju je Sjeverno more progutalo prije najmanje 8.500 godina.

Britanska Atlantida, kako su je tamošnji mediji nazvali, zauzima ogromno područje od škotskih obala do Danske i prema prvim procjenama datira iz razdoblja širokog raspona od prije 8 i pol pa sve do 20.000 godina. Ovaj davno potopljeni svijet znanstvenici su nazvali “pravim srcem Europe” u kojemu su obitavali deseci tisuća ljudi.

Znanstvenici su objasnili da je Doggerland, kako su nazvali ovo područje, u jednom trenutku povijesti pogodio devastirajući tsunami i zauvijek ga ostavio pod vodom. Ime su složili od nekoliko razdoblja u prošlosti tijekom kojih je Sjeverno more bilo kopno nakon otapanja tadašnjih ledenjaka, što je postupno ipak podizalo razinu mora. “Ljudi dizanje razine mora povezuju s modernim dobom, ali je u pitanju Zemljin povijesni ciklus koji se do sada ponovio mnogo puta”, objasnio je Richard Bates sa sveučilišta St. Andrews.

Škotski ribari dugo su vremena u svojim mrežama pronalazili ljudske kosti što je povećavalo spekulacije o izgubljenoj zemlji, ali su znanstvenici nakon 15 godina sada uspjeli nepobitno dokazati da dno Sjevernog mora krije cijeli izgubljeni svijet. Izložba pronađenih predmeta na dnu mora već se počela održavati u Londonu, a posjetitelji u interaktivnom videu mogu vidjeti kako je ta zemlja mogla nekad izgledati. “U pitanju je zapravo relativno mali broj dokaza, jer je voda uništila mnogo toga, više izgleda kao traženje dijela igle u plastu sijena. Stoga ono što smo našli ipak predstavlja izvanredan broj predmeta koji dokazuju nekadašnje postojanje brojnog života”, zaključio je Bates.

 

 

+ posts