Ronioci u potrazi za golf lopticom

146

Grupa britanskih ronilaca pokrenula je potragu u jezeru Donegal nadajući se da će pronaći neke od najrjeđih golf loptica ikada.

Loptice gutta percha koje traže nekada su pripadale golferskoj legendi Tomu Morrisu starijem, koji je tijekom 1860 – ih godina četiri puta osvojio najugledniji golf turnir na svijetu, British Open. Vjeruje se da te loptice na dnu jednoga od najdubljih jezera u Britaniji leže već 120 godina. “Istina da izgleda kao da tražimo iglu u plastu sijena, ali nađemo li loptice, trud će se isplatiti“, rekao je vođa ronilačke ekipe Gus O’Driscoll. Oni su uvjereni kako je Tom Morris stariji ispucao i preko 20 loptica u to jezero u vrijeme dok je dizajnirao obližnji golf teren Rosapenna 1891.

Inače, Morris stariji je smatran za najpoznatijeg golfera svoga vremena, a bio je poznat i kao dizajner terena. “Napravili smo neka istraživanja u kojima smo razgovarali s lokalnim stanovnicima čiji roditelji su živjeli u to vrijeme. Oni su nam kazali kako je Morris stariji s vrha brežuljka ispucavao loptice u jezero. Za sada smo u jezeru pronašli tisuće loptica iz 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća“, kaže O’Driscoll. Ali loptice koje oni traže nisu nipošto obične. Poznate pod nazivom gutta percha dizajnirane su 1840-ih godina, a kad god su se pojavile na aukcijama cijena im je dosezala tisuće funti. “Ako pronađemo loptice koje je koristio Tom Morris stariji one bi bile još vrednije zbog činjenice da je on igrao njima“, istaknuo je O’Driscoll.

+ posts