Istambulska avantura – beluga kit, dupini i morski psi

185

Grad koji nikad ne spava, grad čarolije, čarobno mjesto na kojem se dodiruju dva kontinenta.

Istambul je oduvijek slovio za mjesto u kojem možete uživati razgledavajući prelijepe palače, spomenike kulture, bazare… Zbog brojnih sadržaja koje nudi svake godine privuče na milijune turista, a odnedavna je zanimljiv i roniocima. Onima koji su željni avanture, adrenalina. Veliki broj grupa odlučuje doći baš u taj grad, jer mogu iskusiti ono što ne nudi veliki broj akvarijuma u svijetu. U Istanbulskim akvarijumima imate mogućnost roniti u neposrednoj blizini morskih pasa, dupina, kitova, vidjeti raže, shvatiti koliko je podvodni svijet istovremeno i nemilosrdan i lijep, praktično sve ostavlja bez daha. Baš to je i bio razlog zbog kojeg se i grupa ronilaca iz Srbije uputila tamo. U okviru akcije SBB & H2O SHARK TOUR petnaest ronilaca škole ronjenja H2O Dive Group posjetili su sva tri akvarijuma. U grupi su i oni koji su imali zaron u svim morima i početnici koji su tek dobili certifikat. Plan je bio da za tri dana zaronimo u sva tri Istanbulska akvarijuma.

Naše prvo odredište – Istambul delfinarijum. Kompleks star nekoliko godina na obali europskog dijela grada privlači posjetitelje nastupima dupina, mogućnošću da se s njima poigrate i zaplivate, ali i zaronite. Međutim, pored četiri dupina i nekoliko morževa, glavna zvijezda je preko pet metara veliki kit beluga koji se ponekad nađe u bazenu i s roniocima. Naša grupa imala je tu sreću da zaroni i s njim. Ljubopitljivi sisavci sve vrijeme su plivali oko ronilaca koji su pod vodom proveli dvadesetak minuta. Namještali su se za podvodno slikanje, gurali ronioce da im daju neku poslasticu. Dupini se čak u jednom trenutku ljute jer je pažnja svih fokusirana uglavnom na belugu. Iskačući iz vode i praveći vratolomije pokušavaju nam privući pažnju i u tome uspijevaju. Dok je jedna grupa pod vodom, druga se sprema zaplivati s ovim plemenitim bićima. Upozoravaju nas da su dupini plašljivi i da se moraju upoznati s nama. Ronioci izlaze iz bazena, dupini prilaze plivačima i počinje još jedan magičan trenutak. Ljube nas, vuku kroz vodu i traže da ih češkamo po perajama. Nagrađuju time što nas vuku kroz vodu i pjevaju. Termin ističe, a grupa izlazi više nego zadovoljna. Delfinarijum je ispunio očekivanja! Pogledajte video koji je snimio član naše ekipe Vladimir Silbaški i uvjerit ćete se da je ovo uron koji svakako vrijedi ponoviti:
http://www.youtube.com/watch?v=9GJdJSPIMD8

Na redu je akvarijum s morskim psima. Već sljedećeg jutra dolazimo u Turkuazoo, jedan od najpoznatijih akvarijuma u Europi. Poslije kratke papirologije i upoznavanja s pravilima sigurnog ronjenja s morskim psima počinjemo s pripremama za zaron. Svi ushićeno opremaju setove i ulaze u vodu, praćeni dvojicom instruktora koji se brinu za našu sigurnost. Prvo se susrećemo s ogromnom crnom afričkom ražom koja prolazi tik iznad naših glava. Prelijepi svijet koji je napravljen tako da u potpunosti izgleda autentično, ispunjen je velikim brojem riba. Od onih malih šarenih, do onih velikih koje ulijevaju strah u kosti. Dok grupa roni, posjetitelji koji sve to promatraju iza stakla prate svaki njihov “korak” i slikaju fotoaparatima. Međutim, ne mogu ni pretpostaviti kakav nalet adrenalina imaju momci i djevojke u trenutku kada su se ispred njih pojavile dvije velike psine! Lagano plivajući trudimo se da im se što više približimo kako bismo napravili što više fotografija, ali i pazimo da ne ugrozimo svoju sigurnost. Prilika da budemo toliko blizu ovih velikih predatora nije nešto što je moguće iskusiti na velikom broju mjesta. Oko nas se nalazi nekoliko morskih pasa od kojih je svaki veći od tri metra. U otvorenom moru nikada im ne bismo mogli prići ovako blizu, barem ne bez metalnog kaveza. Baš zato i vrednujemo trenutak i pažljivo prolazimo između koralja koji krase ivice akvarijuma. Iako s maskama, na svakom licu moguće je uočiti ushićenje. Zadržavamo se plivajući s psima desetak minuta, a potom lagano nastavljamo s istraživanjem drugih vrsta riba, različitih, veselih boja koje se umnogome razlikuju od beogradske sive toga vikenda. Odmah po izronu počinje razmjena dojmova. Smijeh i fotografiranje prati i obećanje da ćemo ponoviti zaron s morskim psima, jer vrijedi. I drugi akvarijum je ispunio naša očekivanja! To se vidi i po pričama koje ne prestaju do kasno u noć.

Posjet trećem akvarijumu koji nosi kreativno ime “Istanbul akvarijum“ planiran je za posljednji dan. Jedan od najvećih akvarijuma u Europi definitivno ima što ponuditi. Krasi ga nekoliko desetina morskih pasa, preko stotinu najrazličitijih raža i mnoštvo drugih podvodnih stanovnika. Pred ogromnom panoramom ponovo ostajemo bez daha – do nas je doplivala kirnja od skoro dva metra – još jedan poseban, magičan trenutak. Za razliku od prethodna dva akvarijuma, ovdje postoji i tropski – slatkovodni dio gdje se možete upoznati i s mnoštvom riba koje dolaze iz Amazone.

Iz akvarijuma odlazimo izravno na aerodrom i dok čekiramo prtljagu zaključujemo – Istanbul je odlično mjesto za kratki odmor, za kupovinu, za druženje, ali i za uživanje u podvodnom svijetu, uostalom pogledajte galeriju!

+ posts