Ronilački tečaj za one koji se boje vode

141
Foto: ilustracija

Ponajveća svjetska ronilačka organizacija PADI odnedavno u svojoj ponudi ima i novi vrstu tečaja nazvanu “No Fear Diving”.

Radi se o posebnom tečaju namijenjenom onim ljudima koji imaju određene zabrinutosti ili strah od ronjenja i vode. Strah je emocija koju su gotovo svi ronioci iskusili, a strah i zabrinutost glavne su teme ovoga tečaja. Tečaj je namijenjen svim roniocima, ali i neroniocima, koji se osjećaju nesigurno ispod površine ili na njoj iz bilo kojeg razloga. Dio tečaja ima dodirnih točaka s tečajem Open Water, početnom razinom certifikacije kod PADI – ja. No Fear tečaj u središte pozornosti stavlja samog ronioca baveći se njegovim osobnim željama, hendikepima, potrebama i ciljevima. Tako sam klijent određuje koja će njegova osobna emocija biti u centru pozornosti. Cilj tečaja je da se priča o problemima te eliminira stres kako bi se za rezultat dobilo smanjenje nelagode, zabrinutosti i straha.

Ovaj tečaj traje minimalno dva dana, a ima tri glavna koraka. Prvi je korak detaljna diskusija kojoj je fokus dobiti iscrpan pregled oko klijentovih zabrinutosti i problema vezanih uz ronjenje. Drugi korak je da se zajednički utvrde osobni ciljevi i elementi ronjenja za klijenta i da ih se integrira u tečaj. Posljednji korak odnosi se na razvoj individualnog plana tečaja temeljenog na osobnim potrebama i željama ronioca. To uključuje iscrpno savjetovanje i pojašnjavanje izazova koji su pred roniocem. Polaznici će učiti o osobnim stresovima i s njima će se suočiti na primjeren, siguran, profesionalan i nadziran način. Supervizija je u ovom tečaju posebno naglašena, a preporučuje se da se No Fear odrađuje u jedan na jedan s instruktorom. Ukoliko ima zainteresiranih za grupne tečajeve preporučuje se da maksimalni broj polaznika bude četiri, odnosno pet ili šest ukoliko je po jedan dodatni pomoćni instruktor nazočan za svakog od tih dodatnih polaznika. U niti jednom slučaju broj polaznika neće biti veći od šest.

Za sve dodatne informacija o ovome tečaju posjetite web stranicu www.nofeardiving.com.

 

+ posts