Zaron u hidrolaboratoriju Zvjezdanog grada

166
foto: Dimitry Sakharov

Za osobe s invaliditetom prekrasan svijet ronjenja vrlo je privlačan jer samo u vodi mogu iskusiti potpunu slobodu kretanja.

Za mnoge ronioce to nije samo sport već i važna komponenta rehabilitacije koja ih potiče da žive punim i svestranim životom. Stoga je 28. travnja 2013. Zvjezdani grad ugostio članove međunarodnog foruma “Hydrospace bez barijera”. Ruska ronilačka organizacija CRASA je zajedno sa zakladom “Dostupna srijeda – ljudi jednakih mogućnosti” organizirala ronjenje u hidrolaboratoriju Istraživačkog instituta YU. A. Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center. 

Organizatori ovog događanja u Zvjezdanom gradu bili su Tatiana Ananyina, voditeljica ronilačkog kluba Aqua Globus i predstavnica za medije zaklade “Dostupna srijeda” te Odjel za upravu i socijalni razvoj Zvjezdanog grada. 

Zvjezdani grad je toplo pozdravio goste: Valentina Gregorjeviča Staševskog, predsjednika Ruske ronilačke federacije CRASA, Branka Ravnka iz Slovenije, predsjednika Međunarodne organizacije za ronjenje osoba s invaliditetom IAHD Adriatic, Damjana Peklara, prvog C.M.A.S. instruktora s povredom kralježnice te ronioce s invaliditetom i njihove pratitelje iz Ruske Federacije, Slovenije i Hrvatske. 

Delegaciju su primili gradonačelnik Zvjezdanog grada Nikolai Nikolajevič Rybkin i zapovjednik kozmonauta i heroj Ruske Federacije Sergej Aleksandrovič Volkov te predstavnici Odjela za upravu i socijalni razvoj Zvjezdanog grada. 

Posjet Zvjezdanom gradu započeo je svečanim polaganjem cvijeća na spomenik Jurija Gagarina, a delegacija je put nastavila po Aleji heroja do Doma kozmonauta gdje su se svi sudionici upoznali s kozmonautom Sergejem Aleksandrovičem Volkovom i od njega dobili fotografiju s autogramom. U Domu kozmonauta je gradonačelnik Zvjezdanog grada uručio diplome svim sudionicima foruma “Hydrospace bez barijera”, programa “Socijalno prilagođavanje i rehabilitacija invalida kroz ronjenje” i roniocima koji su ronili u hidrolaboratoriju Istraživačkog instituta YU. A. Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center. 

Delegacija je svoj obilazak nastavila posjetom muzeju i Domu kozmonauta koji je na njih ostavio izuzetan dojam. Dobrotvorna akcija se završila večerom za sve članove foruma “Hydrospace bez barijera”. 

Zvjezdani grad očekuje hrabre i pozitivne ronioce također i iduće godine.

+ posts