Ronioci otkrili potopljeni egipatski grad

143

Starim Grcima poznat kao Heraklion, a starim Egipćanima znan kao Thonis, grad o kojem je riječ bio je luka za obje civilizacije.

Potom su ga, činilo se zauvijek, potopile morske sile, no 2000. godine ronioci Europskog instituta za podvodnu arheologiju predvođeni francuskim podvodnim arheologom Franckom Goddiom otkrili su ga 6,4 kilometara od egipatskih obala, u zaljevu Abukir. Ipak, sve do sada malo je pravih video uradaka napravljeno o tome fenomenalnom otkriću. To se promijenilo zahvaljujući TV kanalu Arte koji će ove subote emitirati izvrstan dokumentarac o podvodnom istraživanju ovoga grada koje traje već 13 godina. U njemu će biti prikazana najvažnija otkriće vezana uz taj drevni grad za koji povijesni podaci sežu još u 12. stoljeće prije Krista.

U vrijeme faraona Heraklion je bio glavna luka, a poznat je po tome što se vjeruje da su i Helena od Troje te sam Herkul posjetili grad, a po Herkulu je navodno i dobio svoj grčki naziv. Stoga, u subotu uzmite daljinske upravljače u ruke i oko 20:15 prebacite na kanal Arte koji je dostupan u ponudi većine domaćih kabelskih operatera. Mi nestrpljivo čekamo…

+ posts