Ronioci pronašli potopljeni turski brod

140

Tijekom podvodnih istraživanja 6000 godina starog grada Limantepea na zapadnoj obali Turske ronioci su pronašli potopljeni otomanski brod iz 17. stoljeća. 

Radi se o trgovačkom brodu koji je prevozio teret u Nizozemsku, a to je inače najnovije otkriće u tom području bogatom olupinama. Istraživanja na tom području započela su prije 13 godina, a trenutno ih vodi profesor Hayat Erkanal, pod čijim je vodstvom 20 podvodnih arheologa. Svi oni proučavaju ruševine Limantepea, prethistorijskog naselja starog šest tisućljeća. “Procijenili smo da se unutar broda nalazi više od tisuću tanjura koji su bili trgovački teret. Dio broda je nepovratno izgubljen jer nije bio pokriven ispod morskoga dna”, kazao je Erkanal. Njegov tim i dalje nastavlja s istraživanjima, a do sada su pronašli veći broj brodova iz različitih vremenskih era iz kojih su izvadili znatan broj artefakata, koji se obnavljaju u laboratorijima i spremaju za izložbu. Intencija je da Izmir, najveći grad toga područja, s vremenom postane važno središte za podvodnu arheologiju. 

Limantepe, odnosno  Klazomenai na grčkom, bio je lučki grad starih Grka, a pretpostavlja se da je potopljen usred potresa ili nekog sličnog kataklizmičkog događaja. 

+ posts