22 minute i 30 sekundi bez daha!

158
foto: Marjan Radović

Aktualni svjetski prvak i rekorder u svim bazenskim disciplinama u ronjenju na dah, Goran Čolak, oborio je još jedan rekord, onaj Guinnessov.

Kako je i najavljivano, u sklopu projekta “Pogled u plavo”, a u svrhu istraživanja utjecaja disanja kisika na trenažni proces kod sportaša, Goran je na Trgu Bana Jelačića pred mnogobrojnim gledateljima i novinarskim ekipama oborio dosadašnji Guinnessov rekord koji je držao Tom Sietas (22 minute i 22 sekunde) te postavi ljestvicu na visokih 22 minute i 30 sekundi. Goranov trener dr. sc. Ivan Drviš u i Goran na ovaj način željeli su afirmirati ronjenje na dah te u sklopu projekta “Pogled u plavo” promovirati Hrvatsku kroz ronjenje. Cijeli ovaj spektakl na glavnom zagrebačkom trgu uveličale su i sirene iz Hrvatskog Akademskog Kluba Sinkroniziranog Plivanja Mladost, a podvodne fotografije Marjana Radovića upotpunile su ambijent.

Inače, projekt “Pogled u plavo” pokrenula je braniteljska zadruga PRO-X, Ronilački klub HRVI Nemo Adriatic i tvrtka Nemo Adria, a tijekom godine kroz gostovanja u hrvatskim gradovima u projektu su sudjelovali mnogi te na ovaj način približili ronjenje široj javnosti. Poseban interes za ronjenjem u svim gradovima pokazala su djeca, a strpljivi instruktori svima su omogućili da zavire ispod površine i dožive čari ronjenja. Ova akcija mnoge je potaknula da se počnu baviti ronjenjem, bilo onim na dah, bilo s autonomnim aparatom, a nadamo se da će i ovaj Goranov rekord potaknuti nekoga da se počne baviti ovim prekrasnim i pomalo tajanstvenim sportom!

+ posts