“Bežično surfanje” morskim dubinama

171
ilustracija: Goran Butajla

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Buffalu uspješno je testirao podvodni bežični prijenos podataka koji bi mogao biti temelj budućem podvodnom internetu.

Uz sve bolju pokrivenost kopnenih dijelova svijeta internetskom mrežom, nakon što je NASA testirala internet čak i u svemirskoj postaji, podmorje ostaje jedno od rijetkih područje koje wi-fi signal još nije pokorio. Razlog je tomu što radio valovi ne putuju tako dobro kroz vodu, zbog čega znanstvenici za podvodnu komunikaciju koriste zvučne valove pomoću kojih komuniciraju i morske životinje poput kitova ili dupina. Prvo uspješno testiranje podvodnog interneta koje je proveo tim znanstvenika i inženjera sa Sveučilišta u Buffalu, sredinom listopada u jezeru Erie, mogao bi doprinijeti boljem razumijevanju ovog nedovoljno istraženog podvodnog svijeta. 

Istraživačima iz Buffala uspjelo je prebaciti podatke između dva senzora postavljena na dno jezera i prijenosnog računala na površini. Profesor elektrotehnike koji vodi ovaj projekt, Tommaso Melodia, vjeruje kako bi nam potopljena bežična mreža mogla pružiti jedinstvenu mogućnost prikupljanja i analize podataka iz mora i oceana u realnom vremenu, a želja je istraživača učiniti informacije s dna mora dostupne svima putem pametnih telefona i računala. Nova tehnologija trebala bi pomoći u rješavanju problema s okolišem, zaštiti morskog života i predviđanju tsunamija, što bi moglo spasiti mnoge živote. 

Detalje ovog istraživanja znanstvenici će objaviti u studiji koju pripremaju za godišnju međunarodnu konferenciju o podvodnim bežičnim mrežama koja se održava studenom u Tajvanu.

+ posts