Olimpijska baklja u Bajkalskom jezeru

161

Na svom putu od 65.000 kilometara, najdužem u povijesti Olimpijskih igara, olimpijski je plamen zaronio i u Bajkalsko jezero u Sibiru. 

Baklja kojom će biti zapaljen olimpijski plamen na Zimskim olimpijskim igrama u veljači iduće godine u ruskom Sočiju prošla je najneobičniji put do sada. Početkom studenoga baklja je poletjela do Međunarodne svemirske postaje i prvi puta prošetala svemirom. Osim u svemiru, baklja je bila na Sjevernom polu, nadletjela je i najviši vulkan na svijetu na poluotoku Kamčatki, a prošli je tjedan zaronila u najdublje jezero na svijetu, Bajkalsko jezero. 

Organizacijski odbor Olimpijskih igara objavio je kako su tri nositelja u punoj ronilačkoj opremi prvi puta u povijesti ponijeli olimpijski plamen pod površinu jezera poznatog i pod nazivom “Plavo sibirsko oko“. Zahvaljujući posebnom plameniku, koji radi na sličnom principu kao i uređaji za podvodnu signalizaciju, simbol vječne vatre mogao je gorjeti i pod vodom. Profesionalni ronilac Nicholay Rybačenko zaronio je s upaljenom bakljom do dubine od 13 metara te je predao televizijskoj voditeljici Ekaterini Andreevoj, a baklju je potom pod vodom preuzeo potpredsjednik ruskog Olimpijskog odbora Aleksandr Vronsky. Nakon podvodnog putovanja plamen je na površini jezera preuzeo Mikhail Chuev, koji je spektakularno raketiran preko jezera do visine od deset metara kako bi svijetleću baklju donio izravno na obalu gdje je nastavila svoje neobično putovanje prema Sočiju. 

+ posts