Neiskusni ronioci i podvodni fotografi opasni za koralje

173
foto: Goran Butajla

Iako to u pravilu rade nesvjesno, ronioci ipak ugrožavaju koralje, kaže studija nedavno objavljena u Hong Kongu.

Prema voditeljici studije, doktorici Chung Shan-shan, profesoru na odjeljenju biologije tamošnjeg sveučilišta, više od 70 posto ronilaca koji rone na koraljnim grebenima dođe u kontakt s koraljima, što često dovodi do nepopravljivih šteta. 

Njena studija obuhvatila je 80 ronilaca koji su ronili na popularnim lokalnim atrakcijama i otkrila je da svaka osoba u prosjeku dođe 14,7 puta u kontakt s koraljem tijekom svakog urona. Većina onih koji dodiruju koralje su neiskusni ronioci ili nose kamere, a većina dodira je nenamjerna te se koralji najčešće dodiruju rukama ili perajama.
“Teško je ostati nepokretan u vodi pa kada fotograf treba nešto za što bi se primio koralj bude česta žrtva. Mit je da ronjenje neće utjecati na ekologiju podmorja”, smatra Chung. Kaže kako rezultati pokazuju da gotovo 40 posto ronilaca dodiruje koralje zbog gubitka plovnosti, dok ih je 8,6 posto odgovorilo da se za koralje prime dok fotografiraju. Zanimljivo, 6,2 posto ronilaca je odgovorilo kako smatraju da im je koralj najprikladnije za što se mogu primiti. Isto tako, ronioci koji nose kameru u prosjeku dodiruju koralj 23,8 puta po uronu, dok oni koji ne nose kameru to rade 11,6 puta. Chung naglašava kako bi početnici trebali vježbati plovnost u bazenu ili ekološki manje osjetljivim dijelovima mora, a svi ronioci bi morali paziti kako se ponašaju pod vodom. “Iako se neki korali s vremenom mogu oporaviti sami od sebe za neke je šteta nepopravljiva”, kazala je. 

+ posts