Više od 120 ronilaca čistilo Mrežnicu

170
foto: Karlo Rajer

Na gradskome kupalištu u Dugoj Resi prošlog vikenda održana je 18. međunarodna ekološka akcija s rekordnim brojem sudionika. 

Manifestaciji “Our River 4 Ever Clean” odazvalo se 13 ronilačkih klubova iz Republike Hrvatske i inozemstva te je korito rijeke Mrežnice od otpada i smeća čistilo preko 120 ronilaca, a akciju su podržali i mnogobrojni građani koji su pomagali roniocima.
Unatoč činjenici da članovi KPA Vodomara kontinuirano čiste vodotok rijeke Mrežnice i provode program u sklopu kojega organiziraju ekološke akcije i radionice kako bi se podigla svijest lokalnog stanovništva kao i onih koji dolaze uživati na obale najljepše krške rijeke, i ovaj put je pronađena značajna količina otpada (oko dva velika kontejnera raznovrsnog smeća) koji je izvađen i saniran. Ipak, otpada je bilo znatno manje nego proteklih godina, no potrebno je nastaviti sa sustavnim aktivnostima kako bi se ovakvo rizično i po prirodu i ljude štetno ponašanje iskorijenilo.

S obzirom da je na području rijeke Mrežnice nažalost i dalje prisutna opasnost od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih od proteklih ratova i bačenih od strane nesavjesnih građana, u sklopu eko akcije održana je i edukativna radionica o minskoj opasnosti. Radionicu je za sve sudionike i građane, s posebnim naglaskom na djecu kao posebno ranjivu ciljanu skupinu, održao Hrvatski Centar za Razminiravanje i Interventna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja godinama usko surađuje s klubom Vodomar i sanira opasna sredstva koja ronioci pronađu te rade na prevenciji. Stručni predavači održali su predavanje i prezentirali najčešće primjerke minsko sumnjivih predmeta te objasnili postupanje prilikom njihova eventualnog pronalaska. 

Povodom ove eko akcije i svog osamnaestog rođendana KPA Vodomar je za sve sudionike i posjetitelje pripremio zakusku i koncert grupe “Udriground”. Na ovaj način obilježeno je osamnaest godina kontinuirane ekološke djelatnosti Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar, a važnost djelovanja kluba na zaštiti prirode i ovoga projekta prepoznali su i sponzorirali mnogi poslovni subjekti iz cijele Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i mnnoge druge državne institucije.

+ posts