Nakon 450 godina legendarna švedska olupina otkriva svoje tajne

130
foto: Tomasz Stachura

Švedski ratni brod Mars, jedan od najvećih ratnih brodova svog doba, potonuo je tijekom žestoke pomorske bitke 1564. godine.

Zajedno s brodom potonula je i posada od oko 800 mornara i velika količina zlata, srebra i oružja. Legende o njegovu potapanju prenosile su se generacijama, a ronioci su desetljećima tragali za njegovim ostacima, sve dok konačno nije otkriven 2011. godine u blizini obale baltičkog otoka Oland.
Olupina koju mnogi nazivaju “novom Vasom” leži na 75 metara dubine i unatoč stoljećima provedenim u hladnim i mračnim vodama Baltičkog mora izuzetno je dobro očuvana.
Izvlačenje broda iz vode moglo bi uzrokovati nepovratno oštećenje artefakta zbog čega su  istraživači sa švedskog sveučilišta Södertörn i ronilačka tvrtka Ocean Discovery odlučili provesti opsežno skeniranje i izraditi 3D rekonstrukciju kako bi pokazali svijetu legendarnu olupinu s dna Baltika. Istraživanje vodi profesor pomorske arheologije sa sveučilišta Södertörn, Johan Rönnby, a projekt se financira donacijama društva National Geographic Society.

+ posts