Evolucija podvodne komunikacije

314

Generalni trendovi razvoja tehnologije “pametnih” uređaja svih vrsta nisu zaobišli ni osnovne ronilačke instrumente.

Tako su inženjeri švedske tvrtke Aqwary razvili novu “pametnu” konzolu za koju vjeruju da će promijeniti način na koji ronioci komuniciraju pod vodom. Podaci dobiveni proučavanjem ronilačkih incidenata pokazali su kako je gubitak komunikacije između ronilačkih partnera zajednički faktor većine ronilačkih nesreća s fatalnim ishodom. Zato su u Aqwaryu odlučili razviti učinkovitiji uređaj za podvodnu komunikaciju koji ne zahtjeva specijalizirane kacige, full face maske i radio sustave.
Aqwary pametna konzola zamjenjuje regularnu ronilačku konzolu i omogućuje roniocima da dijele informacije putem lokalne podvodne mreže. Sustav se temelji na ultrazvučnim valovima i automatski prepoznaje i spaja se s drugim jedinicama u blizini te dijeli informacije o dubini, lokaciji, pa čak i tlaku zraka u boci u krugu od 100 metara. Umrežiti se može do 70 ronilaca, a konzola automatski šalje upozorenje svima na mreži kada tlak zraka u boci nekog ronioca padne ispod određene razine. Tako ostaje dovoljno vremena da se poduzmu određene radnje prije nego situacija postane kritična.

Aqwary pametna konzola dolazi s App Storeom koji nudi mnoštvo korisnih i zabavnih ronilačkih aplikacija. Mogućnosti pametne konzole tako možete proširiti s aplikacijama poput 3D kompasa, preglednikom karata i Buddywatchom, a podatke s urona možete pohraniti na Aqwary Cloud. Ovakva konzola može biti od velike pomoći voditeljima ronjenja koji na jednostavan način mogu pratiti kretanje i status cijele grupe, a u Aqwaryu se nadaju kako će ovaj uređaj doprinijeti da more bude sigurnije mjesto za sve koji žele doživjeti njegovu punu ljepotu.

+ posts