Morski psi – “velika trojka”

269
foto: Kurt Amsler

Sada je i službeno – “najopasnije” tri vrste morskih pasa u pogledu napada na ljude su: velika bijela psina, morski pas tigar i morski pas bik (bull shark)!

To pokazuju statistike u najnovijem izvješću koji je sastavila ekipa floridskog Programa za istraživanje morskih pasa. “Velika trojka” u ovom je slučaju i fizički vrlo velika jer pojedini primjerci ovih pasa mogu narasti i preko sedam metara. George Burgess, direktor navedene institucije, kazao je za Discovery News kako su “bijela psine, morski pas tigar i morski pas bik velike vrste koje su kadre nanijeti ozbiljne ozljede žrtvi, a često se nalaze u područjima gdje ljudi stupaju u vodu te imaju zube dizajnirane više da trgaju nego da drže”. Dodao je kako je svaki morski pas veličine od dva metra naviše potencijalna opasnost za ljude, čak i ako se ne radi o pokušaju hranjenja, jer njihov ugriz može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Prema statistici napada, bijele psine odgovorne su za 279 napada od kojih je 78 završilo smrću čovjeka. Potom slijede: morski pas tigar (ukupno 101 napad), morski pas bik (93 napada), pas pješčar (29 napada), crnovrhi morski pas (28 napada), modrulj (20 napada), wobbegong (19 napada), čekićari (17 napada) te spinner shark (16 napada). Radi se o napadima u kojima je točno utvrđena vrsta morskoga psa, dok kod 46 prijavljenih napada nije identificirano o kojoj se vrsti radi.
S navedenom statistikom slaže se i Eric Clua, morski biolog i veterinarski kirurg s Francuske Polinezije, inače veliki stručnjak za morske pse. “Prve dvije vrste su migracijske, dok je morski pas bik također nominalno migracijska vrsta, ali zna obitavati često i na jednom određenom području”, dodaje Clua.
Ipak, imajte na umu, napominje Burgess, kako su napadi ustvari vrlo rijetki. Primjerice, mogućnost da umrete od napada morskoga psa jest jedan naprama 3,7 milijuna, dok je mogućnost da vas usmrti drugo ljudsko biće (prema statistici UN-a) jedan naprama 16.000. Također, važno je napomenuti i to da morski psi najrjeđe napadaju ronioce, a najčešće surfere te plivače.

+ posts