Scubus S – Google Glass za ronioce

174

Scubus S koncipiran je kao ronilačka maska koja ima i osobine Google Glassa. 

Trenutno je projekt još u fazi crowdfunding, odnosno prikupljanja sredstava, a ideja je napraviti alternativu rekreativnim, ali i profesionalnim ronilačkim sustavima. 

Glavna osobina ove maske integrirani je head-up displej koji pokazuje vrijeme trajanja urona, dubinu i temperaturu vode, a ima čak i mogućnost limitirane komunikacije s drugim roniocima. Ovo posljednje naročito je interesantno jer postojeće tehnologije za komunikaciju na blizinu kao što je Bluetooth ne funkcioniraju pod vodom pa Scubus S koristi sistem akustičnih valova u dometu od 100 metara. Umjesto prijenosa glasa ili tekstualnih poruka Scubus S daje mogućnost odabira s liste 20-ak ranije složenih poruka putem HUD-a i korištenja upravljača smještenog na zapešću ruke. Tako svaki korisnik može odabrati poruku kao što je: “Hitno, pomozi mi” ili “Slikaj me”, a ta poruka će se prikazati na HUD zaslonu ostalih ronilaca u blizini. 

U maski je i ugrađena HD video-kamera s kutem snimanja od 135 stupnjeva i mogućnošću snimanja u 1080p ili 720p standardu. Ako se koristi za snimanje fotografija, one se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksela. Memorija ima 16 gigabajta, a litij-ionska baterija puni se putem USB-a. Ukoliko je okruženje premračno, tu je i LED svjetiljka, a maska se može koristiti do maksimalne dubine od 40 metara. 

+ posts