Bivši krijumčarski brod potopljen je uz obalu Irske kao prvi umjetni greben u toj zemlji.

MV Shingle, 60 metara dugačak teretni brod s čeličnom oplatom potopljen je u zaljevu Killala koji se nalazi na zapadnoj obali Irske između okruga Mayo i okruga Sligo i služit će roniocima kao nova podvodna atrakcija.

Shingle su zaplijenili poreznici dok je plovio iz Slovenije prema Droghedu u Irskoj 2014. godine, a prevozio je 32 milijuna cigareta i 4,5 tone duhana, teret koji bi, da je prodan na crnom tržištu, predstavljao gubitak od oko 14 milijuna eura poreznih prihoda za irsku državnu blagajnu.

Godine 2017. sud je naredio da se brod oduzme i od tada je pod nadzorom porezne uprave. Prvotno je bio usidren u Dublinu, a kasnije u luci New Ross u okrugu Wexford odakle je dotegljen u zaljev Killala.

MV Shingle je potopljen u partnerstvu između porezne uprave i lokalne skupine poznate kao Killala Bay Ships 2 Reef (KBS2R) koju vodi ronilac i vijećnik okruga Mayo. Priprema za potapanje uključivala je uklanjanje azbesta, ulja i kemikalija pa je brod otegljen na lokaciju potpuno ekološki prihvatljiv za potapanje. Cijena te pripreme, tegljenja i potapanja bila je oko dva milijuna eura, a očekuje se da će se novac vratiti u roku od tri godine jer je interes ronilaca velik.

Kako bi se maksimalizirao profit od ronjenja brod je potopljen na maksimalnu dubinu od 29 metara pa je dostupan svim kategorijama ronilaca, a kao umjetni greben obogatit će morski okoliš u zaljevu.

+ posts