Trojica francuskih državljana proteklog su vikenda ronili na dah s podvodnim puškama kod Drvenika Velog.

Jedan od njih, 34-godišnjak, nije izronio i ostala dvojica su ga prvo sami tražili, a onda su pozvali policiju. Prvo je na mjesto nesreće stigao gliser Pomorske policije PU SD i brod Lučke kapetanije, ali kako je bilo loše vrijeme i već je padao mrak bilo je dogovoreno da potraga za nestalim roniocem počne u nedjelju ranom zorom. Tako su policijski ronioci u nedjelju oko 11.40 sati pronašli mrtvog Francuza na dubini od 10 metara u Uvali Pošta u akvatoriju Drvenika Velog. Njegovo tijelo izvukli su iz mora Dino Grizelj, voditelj za protueksplozivno ronjenje u Jedinici specijalne i interventne policije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske (PU SD), Hrvoje Kasalo, Jure Karađole i Dino Bonačić, svi protueksplozivni ronioci.

Prema dosad poznatom čini se da su se trojica Francuza razdvojila tijekom ronjenja, odnosno nastradali se razdvojio od dvojice prijatelja. Znamo da je jedno od osnovnih ronilačkih pravila da se uvijek roni u paru, a čini se da su baš to pravilo Francuzi prekršili.

Razgovor policajaca specijalaca s drugom dvojicom francuskih ronilaca bio je od krucijalne važnosti u pronalaženju tijela. Francuzi su im rekli gdje su se u moru razdvojili navodeći da je nestali ronilac krenuo prema sjeverozapadu, a oni jugozapadno i kada su se vratili vidjeli su da njega nema na početnoj poziciji. Ugledali su ronilačku bovu koja je plutala, a na njoj je visila podvodna puška. Tada su dvojica francuskih ronilaca sami započeli potragu za prijateljem i tražili su ga otprilike tri sata. Kada su vidjeli da ga ne mogu pronaći, pozvali su policiju.

Ronioci Specijalne policije nesretnog su Francuza pronašli u relativno kratkom roku, za nekih desetak minuta na otprilike 10 metara dubine na mjestu koje je prekriveno travom i kamenjem. Tražili su ga po istom principu po kojemu je ronio. Išli su od pozicije gdje je on krenuo prema sjeverozapadu u liniji, a međusobno su bili na udaljenosti od nekoliko metara.

Prema zasad neslužbenim informacijama na tijelu nisu uočeni znakovi koji bi ukazivali da se radi o nasilnoj smrti, a potvrda uzroka stradavanja bit će poznata nakon obavljenog očevida i obdukcije.

+ posts