U Hrvatskoj je uspješno završen Europski kongres okolišne mutageneze i genomike koji se održao u Rovinju od 23. do 27. rujna 2024. godine.

Ovogodišnji kongres održana je zajedno s međunarodnom radionicom o komet testu (52nd European Environment Mutagenesis and Genomics Society meeting (EEMGS) and 15th International Comet Assay Workshop (ICAW)).

Cilj ovog simpozija bio je okupiti stručnjake različitih profila iz znanstveno-istraživačkih institucija, medicine, regulatornih tijela i gospodarstva te im omogućiti razmjenu informacija i znanja iz područja genomike i okolišne mutageneze koja se smatraju ključnima u održavanju ljudskog zdravlja i higijene okoliša. Na simpoziju je sudjelovalo više od 220 znanstvenika iz Hrvatske, regije (Slovenija, Bosna i Hercegovina te Srbija), Europe, ali i ostatka svijeta (Brazil, Indija, Japan, Kanada i SAD) koji se bave genetikom, toksikologijom, znanosti o okolišu, mutagenezom i karcinogenezom, medicinom, farmacijom, bioinformatikom, nutricionizmom i povezanim područjima, a sve s ciljem očuvanja okoliša i ljudskog zdravlja.

Tijekom pet dana simpozija održano je više od deset sekcija na kojima su sudionici imali priliku čuti vrhunska predavanja iz područja genomike, okolišne mutageneze, genetičke toksikologije i srodnih znanstvenih područja koja su održali vrhunski inozemni, ali i brojni naši znanstvenici.

Kongres su zajednički organizirali Hrvatsko genetičko društvo (HGD) čija je predsjednica dr.sc. Dušica Vujaklija i otvorila kongres te Europsko društvo za okolišnu mutagenezu i genomiku (EEEMGS) u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada te Institutom Ruđer Bošković. Kongres su vodili dr.sc. Marko Gerić, predsjednik organizacijskog odbora i dr.sc. Goran Gajski, predsjednik Znanstvenog odbora. Tijekom pet dana programa sudionici su predstavili rezultate brojnih istraživanja primijenjene, populacijske i molekularne biologije te genetike malignih oboljenja. Također, mogli smo čuti i rezultate brojnih istraživanja iz područja utjecaja okoliša, klimatskih promjena i radne okoline na genom stanica i organa ljudi te biljaka i životinja.

Osim gore navedenih tema, na kongresu su predstavljena i istraživanja iz područja morske genomike te osnovnih i primijenjenih oceanografskih istraživanja. Tijekom i po završetku simpozija u rovinjskom Centru za istraživanje mora održana je radionica s naglaskom na komet test i na njegovu primjenu u biologiji mora i akvatičkoj toksikologiji uz pomoć dr.sc. Mirte Smodlake Tanković i dr.sc. Martina Pfannkuchena.

Na kraju radionice sudionici su se imali prilike upoznati i s rovinjskim akvarijem kao sastavnim dijelom Centra za istraživanje mora, a koji svojim bogatim svijetom podmorja istarskog poluotoka i sjevernog Jadrana privlači mnogobrojne znanstvenike i posjetitelje. Akvarij obiluje primjercima lokalne flore i faune kojima se pokušava dočarati tipična zajednica koja obitava u našem podmorju. Vlasulje, moruzgve i alge, rakovi, račići, puževi i zvijezde, orada, brancin, hobotnica i jastozi samo su neki od stanovnika koje su sudionici kongresa upoznali tijekom posjeta akvariju.

Osim brojnih sponzora kongres su podržale Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Grada Rovinja, a jedan od sponzora bio je SCUBAlife magazin. SCUBAlife je sponzorirao i jednu od brojnih dodijeljenih nagrada i to onu iz područja biologije mora koju je za svoje predavanje na temu prve regionalne referentne baze transkriptoma dijatomeja sjevernog Jadrana dobila mlada znanstvenica i doktorandica Mia Knjaz iz Laboratorija za evolucijsku ekologiju pri Centru za istraživanje mora u Rovinju.

U konačnici, predavanja i diskusije tijekom kongresa i radionica poslali su snažnu poruku o važnosti očuvanja okoliša sa naglaskom na morski okoliš i staništa te očuvanje njegove bioraznolikosti.

+ posts