Britansku podmornicu iz Drugog svjetskog rata koja je nestala u listopadu 1943. dok je bila na tajnoj misiji u Egejskom moru locirao je tim podvodnih istraživača predvođen Kostasom Thoctaridesom.

Nakon što se Italija predala Saveznicima u rujnu 1943., njemačka vojska nastojala je spriječiti savezničke snage da preuzmu kontrolu nad Dodekanezom, skupinom otoka u blizini turske obale koji su sada dio Grčke, a u to vrijeme bili su pod talijanskom okupacijom od 1912. HMS Trooper, britanska podmornica T-klase s posadom od 64 čovjeka pod zapovjedništvom poručnika Johna S. Wraitha isplovila je iz Beiruta 26. rujna s naredbom da patrolira u Egejskom moru. Poručnik Wraith dobio je zadatak iskrcati tri tajna agenta i vrijedan teret u luci Kalamos na otoku Evia. Podmornica je u Kalamos stigla kasno navečer 30. rujna i iskrcala bojnika Georgiosa Diamantopoulosa iz grčke obavještajne službe, poručnika Emmanuela Vaisa i njegovog radiooperatera kodnog imena ‘Thomas’ te 400 kilograma zaliha. Nakon toga vratila se u svoju patrolu Egejskim morem, ali više nikada nije viđena.

Dana 5. listopada 1943. Britanci su primili informaciju o mogućoj njemačkoj operaciji usmjerenoj na otok Leros. Podmornici je trebalo biti naređeno da patrolira između otoka Naxosa i Ikarije, ali nije uspostavljen kontakt s njom, a kada se nije vratila u Bejrut do 17. listopada kao što je bilo dogovoreno i nije odgovarala na pozive iz Admiraliteta, HMS Trooper je službeno prijavljena kao izgubljena 20. listopada.

Potraga za zapisima koji se odnose na HMS Trooper započela je u Engleskoj 1998., a prva podvodna potraga obavljena je 2000. Od tada je bilo još 14 ekspedicija na Dodekanez, ali bez uspjeha. Više od 20 godina potraga za HMS Trooperom bila je usredotočena na podvodna minska polja oko Lerosa, Kalymnosa i Kosa. Pretraženo je deset minskih polja bez ikakvih tragova podmornice, sve dok se 2023. nije pojavila nova teorija o njezinu nestanku. Koristeći podatke iz britanskih, grčkih i njemačkih arhiva Vougidis i Thoctarides detaljno su proučili lokacije svih minskih polja koja su Nijemci postavili u Egejskom moru. Otkrili su da je njemački minopolagač Drache postavio pet minskih polja s ukupno 287 mina sjeverno od otoka Donousa 26. rujna 1943. – istog dana kada je HMS Trooper isplovila iz Beiruta i na istom području na kojem je Trooper dobila naredbu da patrolira između 6. i 9. listopada 1943., prije planiranog prelaska na Leros.

S ovom novootkrivenom teorijom o Trooperovoj lokaciji potraga za nestalom podmornicom preusmjerena je sjeverno od Donouse gdje je Thoctaridesov tim konačno locirao olupinu na dubini od 253 metra u Ikarskom moru. Istraživanje je pokazalo da je podmornica ušla u jedno od pet minskih polja koje je postavio njemački minopolagač Drache i potopljena je zbog naleta na minu 7. listopada 1943. uz gubitak svih 64 časnika i vojnika.

Podmornica HMS Trooper dugačka je 84 metra i razbijena je u tri dijela, što potvrđuje potonuće uzrokovano eksplozijom. Njemačka mina tipa EMF sadržavala je 350 kilograma eksploziva, a rezultat eksplozije bilo je trenutačno i brzo potonuće pri čemu se podmornica raspala na tri dijela (prvo je potonuo pramac, zatim krma i na kraju srednji dio podmornice koji je ostao na površini nekoliko minuta).

“Pramac i krma leže na morskom dnu u neposrednoj blizini”, rekao je Thoctarides, “dok se komandni toranj podmornice odvojio i nalazi se malo dalje”, dodao je i naglasio da je prizor prilično jeziv. Početna lokacija olupine utvrđena je pomoću sonara tehnologije CHIRP prije nego što je identificirana usporedbom snimke s ROV-a bez posade s planovima podmornice. Tim nije želio provoditi nikakva invazivna istraživanja koja bi mogla poremetiti samu olupinu jer je ona ratni grob za 64 čovjeka koji su izgubljeni u potonuću.

Sin poručnika Johna S Wraitha, kapetan Richard S Wraith, odao je počast timu koji je locirao izgubljenu podmornicu njegova oca. “Već nekoliko godina svjestan sam napora grčkog istraživačkog tima da locira olupinu podmornice i sada sam vrlo zadovoljan i uzbuđen što su njihovi napori nagrađeni pronalaskom”, rekao je kapetan Wraith.

+ posts