Mnogi ronioci razmišljaju o značaju i popularnosti svoje ronilačke agencije za obuku pa se neki izbori donose na temelju tog imena. 

No, pitanje je koliko je zaista važno ime agencije koja vam je izdala ronilački brevet? Većina ronilačkih destinacija uspostavila je u ronilačkim centrima standardizirane protokole koji se usredotočuju na praktične vještine ronioca, a ne na naziv ronilačke asocijacije čiji brevet posjedujete. Kad stignete na mjesto ronjenja, često se događa da ronilački centar zatraži provjeru ronjenja (check dive). Ovo početno ronjenje služi kao praktična procjena vaših sposobnosti, bez obzira na to čiji certifikat ste im pokazali.

Za mnoge ronilačke operatere najvažnija je sigurnost, žele se što bolje osigurati od potencijalne ronilačke nezgode pa ako možete učinkovito prikazati svoje ronilačke vještine, specifičnosti vaše agencije za certificiranje postaju manje relevantne. Naime, ponašanje ronioca može otkriti puno o njegovom iskustvu. Nervoza, neizvjesnost ili nedostatak poznavanja opreme mogu postati očiti u roku od nekoliko minuta. Suprotno tome, samopouzdan ronilac koji pokazuje dobru kontrolu i udobnost pobudit će povjerenje među ronilačkim timom. Sve to nema nikakve veze s imenom ronilačke asocijacije na vašem brevetu.

Iako neki ronilački operateri mogu provjeriti naziv vaše agencije za obuku, većina će brzo pretražiti internet samo zbog odgovornosti. Oni žele potvrditi da je vaša agencija legitimna i da se pridržava sigurnosnih standarda. Međutim, to je obično samo formalnost, a fokus ostaje na tome da budete sposobni za ronjenje, a ne na “robnoj marki” vaše certifikacije. Dobro priznata agencija može dati osjećaj vjerodostojnosti, ali ne jamči ronilačku stručnost.

Umjesto da brinete o imenu ronilačke asocijacije na svojoj certifikacijskoj kartici, usredotočite se na usavršavanje svojih ronilačkih vještina.

+ posts