Šveđani pronašli rusku podmornicu tipa som

149

Švedska vojska objavila je da je, nakon analize snimaka, utvrdila kako je olupina nađena početkom tjedna u švedskim vodama ruska podmornica iz razdoblja Prvoga svjetskog rata.

Olupinu je prošao tim Ocean X, švedska grupa tragača za olupinama, koja je prije nekoliko godina pronašla i “Baltičku anomaliju”, okruglu kamenitu strukturu za koju još nije utvrđeno koliko je stara niti koja joj je svrha. 

Pronađena podmornica potopljena je nakon sudara sa švedskim plovilom 1916. godine, objavila je švedska vojska. Radi se o maloj podmornici tipa som koja je sagrađena u Vladivostoku 1904. godine, a dio ruske baltičke flote postala je 1915. Dizajn podmornice ustvari je izvorno američki, tipa “fulton”. Ruska mornarica kupila je dizajn, preimenovala je u “som” te sagradila sedam takvih plovila u razdoblju od 1904. do 1907., uglavnom kao dio baltičke flote. U sudaru sa švedskim brodom “Ångermanland” 18 ljudi je nestalo, a podmornica potopljena u mutnim vodama Baltika.
Podmornice tipa som bile su dugačke 20 metara, široke 3,5 metra i imale posadu od 24 čovjeka. Mogle su postići maksimalnu brzinu od 8,5 čvorova na površini odnosno šest čvorova pod vodom. Od naoružanja je imala jedan torpedo i jedan mitraljez.

+ posts