Humanoidni robot istražuje olupine

176

Grupa podvodnih arheologa koji istražuju ostatke potonulog glavnog broda flote kralja Luja XIV, “La Lune”, dobila je vrlo posebnog novog člana tima.

Radi se o humanoidnom ronilačkom robotu OceanOne, razvijenom na sveučilištu Stanford, koji ima “ljudski vid i umjetni mozak” te pomaže ljudima u otkrivanju blaga s toga broda iz 17. stoljeća koji leži na dnu Mediterana. Stanfordov “umjetni ronilac” dugačak je metar i pol, a izvorno je sagrađen za istraživanja koraljnih grebena u Crvenom moru gdje je potrebna posebna pažnja prema okolišu i to na dubinama koje su teško dostupne ljudima.

“Rep” OceanOnea sadrži baterije, kompjutere i osam potisnika, ali njegova prednja strana izgleda vrlo slično čovjeku te ima dva oka za stereoskopski pogled te dvije spretne zglobne ruke. Takve ruke čine OceanOne idealnim za rad u okruženju krhkih koralja i neprocjenjivih olupina kao što je “La Lune”, koji je potonuo u francuskim vodama prije nekih 350 godina i od tada nije istražen. Robot u svojim rukama ima senzore sile koji emitiraju podatke osobi koja njima upravlja, omogućujući tako da se “osjeti” težina objekta u robotskoj ruci. Robotski “mozak” radi s taktilnim senzorima kako bi se osiguralo da ruke ne smrvi krhke predmete, dok navigacijski sistem automatski održava tijelo i u turbulentnim vodama.

+ posts