U subotu je u uvali Jelinak kod Trogira otvorena prva postaja Križnog puta na morskom dnu.

Radi se o projektu “Križni put pod morem” koji će imati 50 kipova na 14 postaja Križnog puta, a koji će biti postavljeni do kraja rujna ove godine. Dubina na kojoj se nalazi prva postaja, suđenje Isusu, je samo četiri metra pa je lako dostupna i roniocima na dah. Ostale postaje bit će na dubini od četiri do deset metara pa će ih lako moći razgledavati i ronilački početnici. Plan je da se u ožujku, prije Uskrsa, postavi i veliki kip Isusa visine oko devet metara koji bi bio na dubini od 18 metara, a koji bi obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je osvijetliti cijeli podvodni park kako bi se moglo roniti i vidjeti Križni put i po noći, što će svakako biti još jedna posebnost ovog podvodnog parka. Važno je naglasiti i kako je projekt dobio odobrenje od Katoličke Crkve i koncesiju od Općine Marina i Županije.

Iako podvodnih muzeja u svijetu ima, ovaj hrvatski je jedinstven jer se radi o Križnom putu pod vodom. Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor, a svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić koji je i zaronio do prve postaje tog Križnog puta. Naglasio je kako o važnosti projekta svjedoči i činjenica da mu je pokrovitelj Hrvatski sabor. “Ponosan sam što sam na otvaranju projekta ‘Križni put pod morem’ nazočio početku jedne nove turističke priče”, istaknuo je Brkić.

Idejni začetnik ovog podvodnog muzeja je ronilac Joško Kandija (vlasnik ronilačkog centra Blue Nautica iz Trogira) koji je naglasio kako ovim projektom želi zainteresirati ljude za ronjenje te kako vjeruje da će podvodni muzej postati dio turističke ponude Hrvatske. “U svijetu postoje podvodni muzeji, ali niti jedan nije na temu Križnog puta”, istaknuo je Kandija, dodavši kako zainteresirani posjetitelji već od sutra mogu razgledati prvu postaju “Križnog puta pod morem.”

Kipovi koji će krasiti ovaj podvodni muzej visine su oko 1,8 metara i mase oko jedne tone, a izrađeni su tehnikom ferocementa (radi se o polusuhom betonu koji se armira i ekološki je prihvatljiv za podmorje). Autor kipova, Valentino Valent, rekao je kako će svih 50 kipova biti izrađeno ručno, bez kalupa, što znači da će svaki izloženi kip biti unikat.

+ posts