Prepoznatljive žute etikete jednog od najboljih šampanjaca na svijetu svjetlucaju iz tamnih dubina Baltičkoga mora.
Dio je to 50-godišnjeg podvodnog eksperimenta započetoga ovoga ljeta nedaleko Ålandskog otočja kojim poznata francuska vinarija Veuve Clicquot želi ispitati proces starenja vina pod vodom. Ronioci su boce skupocjenog šampanjca smještenoga u posebnom metalnom kavezu spustili na 40 metara dubine nedaleko lokacije na kojoj je prije četiri godine pronađena olupina sa 168 boca šampanjca među kojima i šampanjac marke Veuve Clicquot star gotovo dva stoljeća. Somelijeri su kasnije potvrdili kako je prastari šampanjac zadržao svoj izvorni okus, a boca koja je završila na javnoj aukciji prodana je za 30.000 eura.
Potaknuta nevjerojatnim otkrićem francuska šampanjska kuća odlučila je boce potopiti uz nalazište prastarog šampanjaca jer nizak salinitet, tamno okruženje i konstantna temperatura od pet stupnjeva Celzijusa predstavljaju dobre uvjete za čuvanje šampanjca. Stotine boca pod morem će ostati do 2029. godine, a iz šampanjskog carstva ronioci će povremeno vaditi uzorke kako bi stručnjaci mogli usporediti okus podvodnog šampanjca s kontrolnim buteljama pohranjenim u tradicionalnom podrumu.